Tomografinin vücuda yan etkileri var mıdır?
  24.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Gelişmiş tıp dünyasında yaşamamız ve sağlık alanında daha etkin çözümlerin getirilmesi, her ne kadar insan sağlığı ve yaşamı adına önemli olsa da bazı işlemler, hastalara “acaba” dedirtmeden geçemiyor maalesef. Beyin tomografisi de “zararlı mı acaba?” sorularına en çok muhatap olan görüntüleme sistemlerinden biridir.

 

Uzman doktorlar, hastaların hastalıklar karşısında paniğe kapılmamaları gerektiği konusunda her fırsatta uyarıyorlar.

Tomografi çekimi de aslında hastalığa tanı koyma ve tedavi şeklini belirlemek amacıyla doktorların istediği bir çekimdir. Elbette gereksiz yere çekilen tomografi insan vücuduna zarar verebilir ama alanında uzman olan bir doktor tomografi çekilmesi konusunda hastasını bilgilendiriyorsa, bunda da bir şeyler aramaya gerek yok.

Yan etkileri konusunda bilgi veren uzmanlar; tomografinin insan üzerindeki oldukça fazladır ancak gerekli durumlarda da ihmal etmenin anlamı yok diyorlar.

Gereksiz yere tomografi çektirilmez

Radyolojik bir görüntüleme sistemi olan bilgisayarlı tomografi (BT), gereksiz yere çektirilmez. İnsan üzerinde yan etkileri bulunan bu görüntüleme sistemi hakkında uzmanların verdikleri bilgilere göre, sağlıklı insanların bu tip durumlardan uzak durmalarıdır.

Çünkü her tomografi çekiminde insan vücudu ciddi anlamda etkilenebilmektedir. Hatta İngiltereli tıpçılara göre gereksiz yere çekilen tomografi nin Hiroşima’ya atılan atom bombasından kurtulan kişiler kadar etkilenirler. Bu nedenle İngiltere’de çıkartılan bir yasa ile birlikte sağlıklı kişilerin vücut tomografisi çektirmesi yasaklanmıştır.

Ne kadar sürede tomografi çektirilebilir?

Yan etkileri bir hayli fazla olan tomografi hakkında bilgilendirme yapan uzmanlar, “gerekli olduğu durumlarda elbette çekilmelidir, çünkü bu sistemin de kendine göre artıları vardır ve sağlıklı yaşam için önemli bir parçadır.

Ancak gereksiz yere tomografi çektirmek, ciddi zararların oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı insanların 5 yılda bir kere çektirmeleri yeterlidir. Yakın zamanda bilgisayarlı tomografi çektiren hastaların, bu durumu kesinlikle doktorlarıyla paylaşmaları gerekmektedir” şeklinde uyarıda bulunuyorlar.

Bir tomografi 442 röntgene bedel

İngiltereli bilim insanlarının yaptıkları araştırmaya göre gereksiz yere çekilen tomografinin insan üzerinde ciddi yan etkilere neden olduğu saptanmış. Bir tomografinin 442 röntgene bedel olduğunu belirten uzmanlar, tomografi çektiren insanların vücutlarında biriken radyasyonun II. Dünya savaşında Hiroşima’ya atılan atom bombasından kurtulanlarla eş değerdir.

Tomografiye karşı MR

Uzmanlar, tüm bu uyarıları yaptıktan sonra elbette çözüm yöntemlerini de sunmaktadır. En nihayetinde gerekli tanıların ve tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi amacı ile bazı çekimlerin yapılması gerekmektedir. Yapılan araştırmaya göre manyetik rezonans (MR) tomografiye göre çok daha ideal bir görüntüleme sistemidir. Yani tomografi çektirilmeden MR çektirilmesi daha fazla önerilmektedir.

Emar, vücudun herhangi bir bölgesini kesitsel olarak görüntülemeye yarayan MR cihazı, büyük bir mıknatıstan oluşmaktadır. Hasta, emar cihazına uzanarak çekim yapılması gereken bölgeyi tarattırır ve uzmanlar da araştırmalarını bu görüntüler üzerinden değerlendirerek hastalık tanısı ve tedavi yöntemini belirlerler.

 

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.